Influencers– en ny typ av reklam

Något som växer allt mer är marknadsföring via så kallade influencers. Det handlar, så som namnet antyder, om personer som har stort inflytande, närmare bestämt inflytande över sina följare på sociala medier. Den typiska influencern är nämligen en profil inom sociala medier (ofta Instagram) som har många följare och därmed kan påverka en stor målgrupp.

Detta har flera stora företag snappat upp möjligheterna kring, och influencer marketing tar över en allt större del av företagens marknadsföringsbudget. Som exempel kan nämnas att BMW lade en stor del av sin reklambudget på att skicka Brian Sacawa, en Instagramprofil, på en roadtrip med en bil från den nya BMW 7-serien, på bekostnad av mer traditionell marknadsföring som billboards och tv-reklamfilm. Andra företag har följt BMW:s exempel (vilket inte är konstigt med tanke på att det blev en stor framgång), och exempelvis British Airways, H&M och Airbnb har investerat stora summor i influencer marketing.

Anledningen till att influencer marketing är så effektivt är att det är en slags förlängning av word of mouth-metoden, det vill säga när en produkt eller vara rekommenderas av vänner och familjemedlemmar. Detta är den starkaste ”marknadsföringsmetoden”, eftersom det är mycket mer troligt att man kommer att köpa något som en vän har rekommenderat. Det är detta som gör influencern så speciell; till skillnad från kändisar, som sätts på en piedestal och känns främmande, är influencern någon som följarna känner sig nära och nästan kompis med. Det gör deras inflytande stort, eftersom de har detta word of mouth-förhållande inte bara med några få vänner, utan med miljontals följare.

Om du själv skulle vilja bli så populär på Instagram att du kan bli en influencer, kommer du att behöva satsa på att skapa originellt innehåll av hög kvalitet – något som kan kosta, då du behöver bra kamerautrustning för att fota och filma, och smink, kläder, rekvisita och annat för att skapa själva motiven. En lösning för att finansiera detta kan vara att ta ett privatlån på Sambla. Där kan du nämligen jämföra olika lånevillkor, så att du i alla fall vet att du lånar pengar med så bra förutsättningar som möjligt.