Djur i reklam

Att ha med djur i reklam har blivit allt mer populärt. Djur syns främst till i marknadsföring för olika typer av djurprodukter, men även i samband med försäkringar, friluftsliv, reklam för resebyråer och mycket mer. I framkant ligger hunden, som är lätt att lära, gör sig bra på bild och som oftast är mycket samarbetsvillig, men även större djur som kor och hästar kan göra ett riktigt bra framträdande. Det finns många anledningar för företag att använda sig av just djur i sin reklam. Eftersom så många människor älskar djur, är det betydligt lättare att få folk att dra till sig ögonen och på så sätt blir marknadsföringen av en produkt eller tjänst betydligt lättare. Tänker du efter riktigt noga kan du med största sannolikhet minnas både en eller flera reklamkampanjer, där djuret har fått vara i fokus.

ICA:s reklamfilm skapar starka reaktioner

Det är dock inte alla som tycker att reklamfilmer med djur bör förekomma. Matkedjan ICA hamnade i ett riktigt blåsväder när de visade upp en reklamfilm med två chinchillor, instängda i en alldeles för liten bur. Många djurälskare riktar stark kritik mot ICA:s reklam och menar att buren egentligen är till för mindre hamstrar och är ingen plats att förvara en större gnagare i. Förhoppningsvis så förvarades djuren endast i buren under inspelningen, men det kan fortfarande ge felaktigt information till människor som planerar att skaffa sig ett djur av samma slag och skapar en stress hos djuren som kan liknas med djurplågeri. Djur bör aldrig användas för att underhålla människan, men om man vill använda sig av djur i en reklamfilm är det viktigt att djuret får vistas i en trygg miljö som liknar den egna så mycket som möjligt. Använd en bur av rätt storlek, eller använd inga djur alls.

Fotografera djur på avstånd

Det finns dock några tillfällen då djur i reklamer har använts på precis rätt sätt och i deras egen miljö. Med hjälp av en åtelkamera har företagen fått möjlighet att fotografera eller filma vilda djur, för att på så sätt kunna använda dessa i reklam utan att skapa någon stress eller påverkan på djuret. Denna typ av kamera har en rörelsedetektor och kan dessutom kartlägga djurens olika rutiner. På så sätt vet man exakt när man ska befinna sig på plats för att få den rätta bilden. Naturligtvis kan man även använda sig av en kamera som utlöser sig på samma sätt som åtelkameran, med hjälp av en rörelsedetektor. Då slipper man befinna sig i närheten av platsen, samtidigt som man kan få sina bilder eller filmer som man önskar.